כף הרגל והשפעתה על היציבה
כפות הרגלים למרות שטחן הקטן יחסית, ממלאות תפקיד חשוב ביותר בגופינו. הן נושאות את כל כובד משקל גופינו ויש להן תפקיד מכריע בשמירה על בריאות השלד. הפרעה כלשהיא בתפקוד עלולה להשליך על נוחות ובריאות הגוף כולו.
התפקיד המרכזי של כף הרגל הוא השילוב בין נשיאת הגוף כולו, איזון הגוף והוצאת אנרגיה מינימלית ממערכת השרירים.
כפות הרגליים יכולות להיות הגורם ללקוי יציבה, מנח מסוים של כף הרגל יכול להשפיע על שינוי יציבה שיופיע באגן, בעמוד השדרה ובצוואר .
לתחושות בכף הרגל יש השפעה על התחושה הכללית של הגוף , עייפות, אי נוחות וכאב, לחץ ושחיקה של סחוסים ועצמות. בעיה באיזון כפות הרגליים יכולה לגרום לכך ששרירי האגן ישקיעו מאמץ יתר לייצב את חלק הגוף התחתון וכתוצאה מכך יכולים להופיע כאבים בגב תחתון ובאגן.
תפקיד נוסף לכפות הרגליים הוא יכולת גמישות והתארגנות במצבי קרקע שונים, שיפוע, מישור. יכולת תנועה במצבי תנועה שונים ,קפיצה ,ריצה,עמידה והליכה. ולכן תפקיד עיקרי של כף הרגל הוא לרכך את מגע הגוף עם הקרקע מבלי שהדבר יורגש בגוף כולו.
נעליים והשפעתן על היציבה
נעל טובה חיונית לכף הרגל ,בתוך הנעל מאבדת כף הרגל חלק גדול מהתנועתיות שלה. בנעל עקב אולי נראים טוב ויפה, אבל הסבל בהתאם . הגידים מתקצרים ,מריאדיאנים נחסמים והשרירים נתפסים, העקבים משנים את האנטומיה והפיזיולוגיה של עמוד השדרה, והיציבה משתנה .
כשנועלים נעלי עקב ,החלק האחורי של הישבן עולה כלפי מעלה ומחריף את הקשת הטבעית של עמוד השדרה. כתוצאה מכך כל מרכז הכובד עובר קדימה. הגוף באופן טבעי מטה את עצמו קדימה ונוצר חוסר איזון .בטווח הקצר חוסר האיזון לא מורגש. הגוף מסתגל לתנאים,אבל בטווח הארוך מגיל ארבעים ומעלה נשים ההולכות בנעלי עקב משלמות את המחיר.
ההשפעה יכולה להתבטא בכאבים גם בשוקיים, בברכיים, בצוואר,ובגב. לעיתים עד כדי פריצת דיסק. כתוצאה מהליכה מרובה בנעלי עקב יכולים להופיע עיוותים שונים בכפות הרגליים . קיימת נטייה של בוהן לנדוד כלפי החלק החיצוני של כף הרגל ועל ידי כך לגרום ללחץ מתמיד על האצבעות השונות במקרים קיצוניים הן עולות זו על זו
הפרשי הזווית בין הרגל לעקב גורמים לכך שגיד אכילס , המחבר את שרירי השוק אל העקב מתקצר כל הזמן. במקרים מסוימים נגרם גם קיצור של הרקמות בחלקים האחוריים של הברך ושל הירך, דבר הפוגע בגמישותם של המפרקים.
כל התופעות האלו יכולות להיות מלוות בכאבים ודלקות.
מקורות:
דליה שמש PILATES&SOUL.
זולברג גיל יציבה ותנועה 2004
תרגילים לשחרור לחצים בכף הרגל
שיטת פלדנקייז מודעת בצורך בהגמשה ושחרור לחצים מיותרים בכף הרגל. תרגילים ממוקדים יאפשרו תנועה רכה וגמישה שיתורידו לחצים אלה, וימנעו בעתיד חבלות ונזקים .
לפניכם מספר תרגילים בישיבה על כיסא:
לתשומת לבך, כל שימוש באתר או הסתמכות על המידע שבו, לרבות האמור בדף זה, ייעשה על אחריותו הבלעדית והמלאה של המשתמש. התרגילים המוצגים מיועדים לאנשים בריאים, בכל מקרה של הרגשת חוסר נוחות יש להפסיק את ביצוע התרגיל מייד ולפנות לייעוץ רפואי.
1. עמדו, חלצו נעליים ( עדיפה תנועה ברגליים יחפות או בגרביים רפויות) הרגישו כיצד כפות הרגליים מונחות על הרצפה , האם היציבה שלכם מאוזנת?
2. שבו על כסא נוח כששתי כפות רגליים מונחות על רצפה או שטיח.
3. גלגלו את כף רגל ימין מהעקב לבהונות בתנועה איטית כאשר אתם עוברים לכל אורכה וחזרה 5 פעמים. חזרו על התנועה ברגל שמאל 5 פעמים.
4. גלגלו את שתי כפות הרגליים יחד מהעקבים לבהונות בתנועה איטית 5 פעמים.
5. פסקו מעט את שתי כפות הרגליים. גלגלו כף רגל ימין לצד החיצוני של כף הרגל ולצד הפנימי , בתנועה איטית מצד לצד 5 פעמים. חזרו על התנועה בכף רגל שמאל 5 פעמים.
6. גלגלו את שתי כפות הרגליים מצד לצד לצד בתנועה איטית 5 פעמים.
7. עמדו , והרגישו האם שטח שתי כפות הרגליים מורגש קרוב יותר או שטוח יותר על הרצפה או השטיח. בדקו את היציבה שלכם, האם היא מאוזנת יותר.
נעליים נוחות חשובות ביותר, שימו לב האם יש מקום מרווח לבהונות ,לפריסה שלהן בתוך הנעל . שמרו על בריאותן של כפות הרגליים והן תשמורנה על בריאותכם.
תרגילים נוספים לכפות רגליים תוכלו לתרגל בשיטת פלדנקרייז.
להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.